Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Hej och välkommna!

I dag tänkte jag att vi skulle gå igenom några grundtankar om tredje generationens mobilsystem. Vi vet ju alla att 3G-tekniken har ifrågasatts, och några är oroliga. Andra tar lätt på frågan och tycker att den nya tekniken är viktig för samhällets utveckling.

Behöver vi 3G-nätet?

För att det skall bli intressant för kunderna måste det finnas bra och användbara tjänster i systemet. Den snabbare kommunikationshastigheten borde ge stora möjligheter till surfande, spelande och samtalande med bild och ljud. Frågan är räcker det? En annan faktor är naturligtvis priset. Vad får det kosta? Frågorna är många men svaren få. Det skall bli mycket intressant att följa utvecklingen. Vad tycker du?

Vad jag tycker:

3G är ett måste för samhället. För att hänga med i de kommunikations samhälle som vi lever i måste tekniken också hänga med. Man kommunicerar med folk från hela landet/världen och vill ha något som är snabbt och billigt!.

Tekniken som ger möjligheterna

Låt oss titta på den nya tekniken i en webbdesigners perspektiv. Utvecklingen på det här området går mycket snabbt. I och med att GPRS och 3G tekniken har gjort sitt intåg ökar bandbredden och därmed möjligheterna till multimedia.

Standarder som gäller

Som ni säkert förstår har xhtml legat som grund för den nya standarden och gör det mycket lättare för web/wap-designers att göra tjänster för dom båda näten. Det här innebär också att tekniker som Mobile SVG (Scalable Vector Graphics), CSS (Cascading Style Sheets), Java Micro och SMIL-basic (Synchronized Multimedia Integration Language) kommer att stödjas av den nya standarden. Vi kommer att få en betydligt kraftfullare platform att stå på, vilket gynnar alla parter.

Genombrottet

Det stora genombrottet för ovanstående tekniker kommer säkert i och med att lanseringen av 3G tar fart ordentligt men redan nu med GPRS-tekniken kommer man att kunna göra mer smakfulla och interaktiva tjänster. Några mobiltelefonleverantörer har ju också släppt produkter med inbyggda färgdisplayer, vilket gör det möjligt för oss designers att använda gif-formatet. Displayerna klarar bara 256-64000 färger, men det är ett stort steg framåt! Wbmp som är det svartvita format vi var tvungna att hålla oss till förut var inte något vidare precis. Bilderna blev oftast mycket svårlästa, men som vanligt gäller det att utnyttja dom resurser som står till förfogande och göra det bästa av situationen. I bl.a. det nya utvecklingspaketet från Nokia finns det redan nu möjlighet att pröva på delar av den nya tekniken. Det finns som vanligt mycket bra instruktioner i hjälpmenyn till programmet. Ladda gärna hem programmet och testa det. Du finner mer information om möjligheterna på deras webbplats.

Mobile SVG (Scalable Vector Graphics), CSS (Cascading Style Sheets), Java, Micro och SMIL-basic (Synchronized Multimedia Integration Language)

Cp-mongon!

Meeeeeeeeeeellllllllllllllllloooooooooooooonnnnnnnnnnnnnnnnnnn